Du är här

2020-03-03

Allt jag fått lära mig

"Jag imponeras av hennes styrka. Trots att hon lever i en otroligt dysfunktionell familj så ger hon inte upp hoppet..."

Jag har precis kommit i mål med memoaren Allt jag fått lära mig. Jag lånade den redan i somras men jag fick lämna tillbaka den efter en månad, eftersom den inte gick att låna om när så många stod i kö för den. Boken är på cirka 400 sidor, inte så tjock, men jag läser långsamt så det krävs ofta att jag lånar om böcker. I det här fallet fick jag vänta med det tills i februari.

Allt jag fått lära mig är skriven av amerikanskan Tara Westover. Boken är en bästsäljare, som 2018 låg etta på Barack Obamas sommarläslista, och det är ju inte illa. Den handlar om Tara´s uppväxt i en mormonsk familj där pappan är den som styr med diktatorisk makt. De lever helt avskärmade från samhället men när Tara är 17 år slår hon sig fri och börjar skolan.  Då får hon, för första gången, höra talas om bland annat Förintelsen och Martin Luther King.

Jag imponeras av hennes styrka. Trots att hon lever i en otroligt dysfunktionell familj så ger hon inte upp hoppet om att förverkliga sig själv eller att sträva efter kunskap. Till en början var jag inte så förtjust av boken men efter kanske ett trettiotal sidor blev den en riktig bladvändare som jag gärna rekommenderar.

Nu ser jag fram emot att läsa Josas bok som väntar på att bli uppslagen. En bok där Marie Nilsson skriver om sin syster, artisten och skådespelaren, Josefin Nilsson som dog när hon var 46 år. I våras såg jag dokumentären om Josefins liv, Älska mig för den jag är, som berörde mig enormt. Där en delvis får veta om hennes destruktiva förhållande med en känd skådespelare på 1990-talet. En relation där hon misshandlades både fysiskt och verbalt.  Nu har som sagt en bok getts ut efter Josefins önskemål till sin syster.  

KÄLLA:

https://www.svt.se/kultur/josefin-nilssons-liv-skildras-i-ny-bok

https://www.adlibris.com/se/bok/josas-bok---min-berattelse-9789189015128

https://www.etc.se/kultur-noje/stark-bok-om-uppvaxten-i-fundamentalistisk-familj

Fler blogginlägg

Mycket en vill
2020-04-15

Mycket en vill

 "Jag vill kramas, slippa tvätta händerna så mycket så huden börjar likna sandpapper. Slippa hålla avstånd och känna nervositet för att komma närmare än en till två meter..."

Covid-19
2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."