Du är här

2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."

I slutet av förra året bekräftades det första Corona-fallet i världen. Det var i Kina, och jag hade inte den minsta aning eller oro för att viruset skulle drabba oss i Sverige. Men så blev det, den 31 januari i år bekräftades det första svenska fallet. I skrivande stund (29:de mars) har 3 700 personer bekräftats smittade i Sverige och totalt 681 706 i världen.

Coronaviruset förmodas komma ifrån levande djur på en marknad i Wuhan, en stad i östra Kina. Djuren där är stressade, vilket ökar risken för infektioner. Professorn i infektionssjukdomar, Björn Olsen, har lång erfarenhet av forskning om hur virus förflyttar sig mellan olika arter. Han berättar för programmet Morgonstudion, att vi har orsakat dom här problemen själva och att matkulturer hotar mångfalden. Gränsöverskridande infektioner har orsakat många allvarliga utbrott av smittsamma sjukdomar hos människor. Inom gruppen coronavirus finns tre kända fall. År 2003 uppstod sars i södra Kina. 2012 började en liknande smitta, mers, sprida sig på arabiska halvön och nu ytterligare en ny variant av coronavirus i Kina. Björn Olsen tycker att det är dags att stänga djurmarknaderna!

De som tillhör en riskgrupp, som riskerar att dö av infektionssjukdomen covid-19 (som orsakas av coronaviruset), är de gamla och de med bakomliggande sjukdomar som en antar nu. Jag tillhör en riskgrupp och även många av mina närstående. Samma sak gäller ju om en drabbats av influensan, att risken att dö finns, den är inte jättestor men den finns och det är obehaglig. Förbannat obehaglig! Men det som gör det extra obehagligt är ju att det saknas vaccin och medicin, och att det lär dröja ett bra tag innan det kommer.

Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta, Corona. Äh, det får inte sluta så, nu har ju äntligen våren kommit och det är dags att njuta lite av långpromenader med hunden och gemenskap, inte distansering och oro! Usch, låt detta ta slut!!

 

 

 

 

 

KÄLLA:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/djurmarknader-far-skulden-for-nya-smittor

https://www.nyteknik.se/samhalle/det-har-vet-vi-om-coronaviruset-6985117

Fler blogginlägg

Att välja
2020-11-30

Att välja

” Jag vill att du ska lyssna på min berättelse och säga: ”Om hon klarade det, så kan jag också klara det.”

Tiden går...
2020-11-06

Tiden går...

"jag kan inte relatera till de ihopsatta siffrorna 4 och 1…att lilla jag är så gammal nu"

Evigt letande
2020-10-12

Evigt letande

Jag trodde att det skulle vara ”lättare” denna gång att hitta någon. Jag tänkte att det borde finnas ett större intresse nu när många blivit av med sina jobb eller behövt gå ner i tid och även att kanske många valt att börja studera under rådande situation och är i behov av lite extra inkomst.