Du är här

2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."

I slutet av förra året bekräftades det första Corona-fallet i världen. Det var i Kina, och jag hade inte den minsta aning eller oro för att viruset skulle drabba oss i Sverige. Men så blev det, den 31 januari i år bekräftades det första svenska fallet. I skrivande stund (29:de mars) har 3 700 personer bekräftats smittade i Sverige och totalt 681 706 i världen.

Coronaviruset förmodas komma ifrån levande djur på en marknad i Wuhan, en stad i östra Kina. Djuren där är stressade, vilket ökar risken för infektioner. Professorn i infektionssjukdomar, Björn Olsen, har lång erfarenhet av forskning om hur virus förflyttar sig mellan olika arter. Han berättar för programmet Morgonstudion, att vi har orsakat dom här problemen själva och att matkulturer hotar mångfalden. Gränsöverskridande infektioner har orsakat många allvarliga utbrott av smittsamma sjukdomar hos människor. Inom gruppen coronavirus finns tre kända fall. År 2003 uppstod sars i södra Kina. 2012 började en liknande smitta, mers, sprida sig på arabiska halvön och nu ytterligare en ny variant av coronavirus i Kina. Björn Olsen tycker att det är dags att stänga djurmarknaderna!

De som tillhör en riskgrupp, som riskerar att dö av infektionssjukdomen covid-19 (som orsakas av coronaviruset), är de gamla och de med bakomliggande sjukdomar som en antar nu. Jag tillhör en riskgrupp och även många av mina närstående. Samma sak gäller ju om en drabbats av influensan, att risken att dö finns, den är inte jättestor men den finns och det är obehaglig. Förbannat obehaglig! Men det som gör det extra obehagligt är ju att det saknas vaccin och medicin, och att det lär dröja ett bra tag innan det kommer.

Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta, Corona. Äh, det får inte sluta så, nu har ju äntligen våren kommit och det är dags att njuta lite av långpromenader med hunden och gemenskap, inte distansering och oro! Usch, låt detta ta slut!!

 

 

 

 

 

KÄLLA:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/djurmarknader-far-skulden-for-nya-smittor

https://www.nyteknik.se/samhalle/det-har-vet-vi-om-coronaviruset-6985117

Fler blogginlägg

Mycket en vill
2020-04-15

Mycket en vill

 "Jag vill kramas, slippa tvätta händerna så mycket så huden börjar likna sandpapper. Slippa hålla avstånd och känna nervositet för att komma närmare än en till två meter..."

Allt jag fått lära mig
2020-03-03

Allt jag fått lära mig

"Jag imponeras av hennes styrka. Trots att hon lever i en otroligt dysfunktionell familj så ger hon inte upp hoppet..."