Du är här

2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...

Jag läser just nu självbiografin, Den stora bilden. En berättelse om Gunhild Stordalen. Läkaren som är gift med miljardären Petter Stordalen. Boken handlar om hennes kärlek till Petter, engagemanget för miljö, hälsa och djurskyddsfrågor, samt hennes kamp mot den obotliga sjukdomen systemisk skleros och kampen för en bättre värld.

I dag är hon grundare och styrelseordförande för Eat. Stiftelsen har som mål att hitta nya lösningar för mat och hälsa för en växande världsbefolkning i harmoni med miljön. I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna.

Den stora bilden är en intressant bok, väldigt informativ om hur vår jord mår och hon förklarar vår oetiska djurhållning i livsmedelsindustrin. Något jag älskar när det uppmärksammas och förhoppningsvis får människor att tänka till. Angående att ta ansvar för miljön säger hon i en intervju till Svenska Dagbladet ”Jag tänker att vi alla har ett ansvar, men någon har mer ansvar än andra och jag känner att jag har större möjligheter än andra, särskilt efter att jag mötte Petter. Med mycket pengar kommer mycket ansvar.”

Det håller jag verkligen med om och tycker att hon tar visst ansvar för, men jag är skeptisk till vissa val hon gör framförallt när det gäller klimatfrågan. Till exempel att flyga så mycket kors och tvärs över jorden.

Det jag gillar mest med boken är hennes syn på livet. Hur viktigt det är att trots en obotlig sjukdom orka flytta fokus från sitt eget ”helvete” och istället fokusera på något annat. Något som känns större, viktigare.

Missförstå mig rätt. Det är lättare sagt än gjort såklart, men livsviktigt för mig i alla fall. Min sjukdom ska inte få ta över mitt liv!   

https://www.svd.se/gunhild-stordalen-kampar-mot-klockan

https://www.adlibris.com/se/bok/den-stora-bilden-9789188671097

Fler blogginlägg

Mycket en vill
2020-04-15

Mycket en vill

 "Jag vill kramas, slippa tvätta händerna så mycket så huden börjar likna sandpapper. Slippa hålla avstånd och känna nervositet för att komma närmare än en till två meter..."

Covid-19
2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."