Du är här

2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."

I lördags släckte världen ner under en timme för klimatet - Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar. Poängen med Earth hour är alltså inte att spara energi, utan det är symboliskt. Vissa verkar tro att det handlar om att spara energi och att det är allt. Men så är det ju inte, det vore ganska ineffektivt eftersom många inte släcker.

Sverige har åtagit sig att ha noll utsläpp senast år 2045 men med rådande takt på klimatarbetet kommer vi inte att nå våra klimatmål i tid.Så det är dags att ta krafttag på alla nivåer, smått som stort!

Att delta i Earth hour har blivit en tradition för oss här hemma. I lördags kom 10 stycken nära och kära som åt vegansk mat tillsammans med oss. Vi släckte lampor, stängde av TV och datorer, och tände istället levande ljus och spelade spel. Detta år spelade vi kortspelet Klimatkoll, ett spel som hjälper oss förstå hur vår vardag påverkar klimatet. Det besvarar frågor som, ”orsakar en flygresa till New York mer klimatpåverkan än att äta en biff om dagen i ett år?” 

Uppskattningarna av klimatpåverkan i spelet baseras på beräkningar av forskare vid Chalmers tekniska högskola. De flesta av oss som spelade är engagerade i klimatfrågan men trots det bjöds det på en del aha-upplevelser!

Kvällen blev lyckad med mycket trevligt sällskap, god mat och intressanta samtal och ett givande spel.

Källa:

https://www.wwf.se/earth-hour/

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/earth-hour-2019-da-ska-du-slacka-lamporna-dar-du-bor/

https://kortspeletklimatkoll.se/

Fler blogginlägg

Mitt 2019
2020-01-15

Mitt 2019

"Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur."

Köpstopp
2019-12-18

Köpstopp

 "I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn."

Överlevnad till varje pris
2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."