Du är här

2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."

I lördags släckte världen ner under en timme för klimatet - Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar. Poängen med Earth hour är alltså inte att spara energi, utan det är symboliskt. Vissa verkar tro att det handlar om att spara energi och att det är allt. Men så är det ju inte, det vore ganska ineffektivt eftersom många inte släcker.

Sverige har åtagit sig att ha noll utsläpp senast år 2045 men med rådande takt på klimatarbetet kommer vi inte att nå våra klimatmål i tid.Så det är dags att ta krafttag på alla nivåer, smått som stort!

Att delta i Earth hour har blivit en tradition för oss här hemma. I lördags kom 10 stycken nära och kära som åt vegansk mat tillsammans med oss. Vi släckte lampor, stängde av TV och datorer, och tände istället levande ljus och spelade spel. Detta år spelade vi kortspelet Klimatkoll, ett spel som hjälper oss förstå hur vår vardag påverkar klimatet. Det besvarar frågor som, ”orsakar en flygresa till New York mer klimatpåverkan än att äta en biff om dagen i ett år?” 

Uppskattningarna av klimatpåverkan i spelet baseras på beräkningar av forskare vid Chalmers tekniska högskola. De flesta av oss som spelade är engagerade i klimatfrågan men trots det bjöds det på en del aha-upplevelser!

Kvällen blev lyckad med mycket trevligt sällskap, god mat och intressanta samtal och ett givande spel.

Källa:

https://www.wwf.se/earth-hour/

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/earth-hour-2019-da-ska-du-slacka-lamporna-dar-du-bor/

https://kortspeletklimatkoll.se/

Fler blogginlägg

Semester 2019
2019-07-24

Semester 2019

"Nu är semestern slut för i år. Fort går det, men skönt att komma tillbaka till rutiner igen..."

EU-val
2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

DEN STORA BILDEN
2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...