Du är här

2019-09-12

En fin dag för hjärtat

"Flera hundra djurvänner hade samlats för att marschera genom staden och gjorde sina röster hörda för de som ingen röst har."

– Ingen mer tortyr, inget mera blod. Djuren lider och nu har vi fått nog! Skreks det bland annat från oss i djurrättsmarschen i lördags som arrangerades av Djurrättsalliansen. Flera hundra djurvänner hade samlats för att marschera genom staden och gjorde sina röster hörda för de som ingen röst har. Det blev en blöt marsch men det hindrade inte oss demonstranter och det kändes så härligt.

Vi samlades i Vasaparken i centrala Stockholm där några tal hölls och olika plakat delades ut. Några hade med egna, på ett stod det ”Jag kan inte fatta att de brukade äta djur” – framtida generationer. Det är något jag också kan fundera på. Hur kommer framtiden att se ut i denna fråga om hundra år? Om jorden finns kvar vill säga…

Kommer normen bestå av köttätande människor och med det så stora och många slakterier? (Över 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier.) När kommer attityd- och lagförändringar som höjer andra djurs status? Och när kommer en förstå att proteinintaget inte är ett problem i livet som vegetarian eller vegan? 

Så många frågor och svaret på alla kan inte bli något annat än; nej, nästa generation och förhoppnings snart. För annars kommer det att bli svårt att leva på jorden på grund av kött- och mejeriprodukters klimatpåverkan.

När vi kom fram till torget vid Odenplans station var det en manifestation där. Flera miljöorganisationer hade samlats för att tillsammans gå till Brasiliens ambassad. Där de skulle protestera mot Presidenten Bolsonaros passivitet gällande bränderna i Amazonas regnskog. Vi stannade upp och hurrade åt varandra.

Drygt en timme senare hade vi kommit fram till Humlegården där marschen avslutades. Solen hade precis tittat fram och värmde skönt. Den värmde både fysiskt och mentalt. Det var en härlig känsla av gemenskap. En är inte bortskämd med att vara runt så många med samma åsikt och livsstil. Jag rullade därifrån med min assistent med ett leende på läpparna.

KÄLLA:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/vegetarisk-mat-for-vuxna?AspxAutoDetectCookieSupport=1

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein

https://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin/slakt

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqveg

Fler blogginlägg

Överlevnad till varje pris
2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."

Sju dagar kvar att leva
2019-10-08

Sju dagar kvar att leva

"Boken är verkligen rik på fakta och oerhört tragisk. En bok alla borde läsa, oavsett om en är för eller emot dödsstraff."

Mitt nya liv
2019-08-21

Mitt nya liv

"Nelson har vi haft nu i knappt två och ett halvt år och han har gett mitt liv en ny mening."