Du är här

2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

Snart är det dags för EU-val. Närmare bestämt på söndagen den 26 maj. Genom att vi röstar har vi möjlighet att vara med och påverka EU:s politik. Det är så viktigt att klimatfrågan verkligen blir prio ett nu, för utan ett fungerande klimat och en bra miljö så har vi inget!

I veckan var jag på Klimatpolitisk debatt på söder i Stockholm. Anordnat av Klimatriksdagen och EU-kommissionen i Sverige. Alla representanter för de svenska riksdagspartier som sitter i EU-parlamentet var inbjudna till en utfrågning som fokuserade på vår tids ödesfråga – klimatet. Frågan var vad de olika partirepresentanterna vill göra för att EU ska kunna genomföra en snabbare omställning för klimatet.

Den medverkande expertpanelen som kommenterade utfrågningen på slutet bestod av Staffan Laestadius (professor emeritus industriell utveckling KTH, ordförande Global Utmanings klimatråd) och författaren Kimberly Nicholas (forskare på Lunds universitet, expert på klimatförändringar och livsstilsval). De bedömde om de respektive politiska partierna kan uppfylla de krav som ställs genom Parisavtalet. De gav verkligen olika omdömen, vilket en förstod…

Efter debatten avslutades kvällen med stand-up av komikern Özz Nûjen som ställde frågan till publiken ”Går det att skoja om den mest brännande frågan, klimathotet?”. Han svarade snabbt ”Så klart det går!”, och så presenterade han tre ganska nya komiker som kom in på scen och började skoja om klimatet. Men skämten föll ganska platt måste jag säga, i alla fall hos mig. Några skratt vart det här och där men det riktigt komiska blev när Özz kom in på scen igen och bytte strategi. Han valde att skämtade om klimatförnekare och då höjdes nivån, både på skämten och ljudet på skratten. Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet.

Om du är osäker på vilket parti och kandidat du ska rösta på, kan jag tipsa om att testa dig genom att klicka på länken: https://valkompassen.svt.se/

KÄLLA:

https://ec.europa.eu/sweden/klimatpolitisk_EU-debatt_sv

Fler blogginlägg

Mitt 2019
2020-01-15

Mitt 2019

"Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur."

Köpstopp
2019-12-18

Köpstopp

 "I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn."

Överlevnad till varje pris
2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."