Du är här

2020-06-09

Hemlig slav

"Det är så skrämmande hur vidriga en del människor kan bli och så empatilösa. Olika personlighetsstörningar är inte så ovanligt men det är ovanligt att det ter sig så extrema, i detta fall kidnapparen och hans anhöriga."

Oj, oj, oj. Nu har jag just läst ut den sanna berättelsen om Anna Rustons (pseudonym) överlevnad. Hon blir kidnappad som 15-åring och sexuellt utnyttjad och torterad av en sadistisk pedofil i drygt tretton år. Så obeskrivligt fruktansvärt. Det dröjer alltså över ett decennium innan hon lyckades fly därifrån.

Så hemskt, hemskt, hemskt. Det är så skrämmande hur vidriga en del människor kan bli och så empatilösa. Olika personlighetsstörningar är inte så ovanligt men det är ovanligt att det ter sig så extrema, i detta fall kidnapparen och hans anhöriga. Mest obegripligt är det att ingen utomstående, vårdpersonal etc. verkade misstänkte att något var fel. Personligen tycker jag det var uppenbart och att det skulle ha lett till mer agerande. Flera gånger vistades hon på sjukhus av olika anledningar, utan att det gjordes någon djupare utredning. Att hon fick genomlida denna plåga så länge och överlevde är ett under.

Jag har läst väldigt många fruktansvärda självbiografier i mitt liv om olika människors öden som varit tuffa. Där de lider både psykiskt och fysiskt. Böcker om dödstraff, kidnappningar, de som upplevt förintelsen osv. Jag läser sådana böcker dels för samhällsinformation och för att få perspektiv på livet generellt. Jag förundras ofta över offrens överlevnadsinstinkt, att den kan vara så stark.  

Hemlig slav är nog den fysiskt vidrigaste bok jag läst. Den är så chockerande! Det finns olika grader i helvete och här snackar vi 100% hela tiden. Efter att jag kommit några sidor in i boken funderar jag på att lägga ifrån mig den för att jag inte orkar läsa om hennes plåga, ingående beskrivningar av våldtäkterna och det våld hon får utstå. Men efter en stunds resonerade med mig själv bestämmde jag mig för att läsa vidare, det vore respektlöst av mig att inte orka läsa hennes historia. Jag ville också läsa om hur hon lyckas ta sig ur traumat.                             

 

Källa

https://www.adlibris.com/se/bok/hemlig-slav-9789178616329

Fler blogginlägg

Mycket en vill
2020-04-15

Mycket en vill

 "Jag vill kramas, slippa tvätta händerna så mycket så huden börjar likna sandpapper. Slippa hålla avstånd och känna nervositet för att komma närmare än en till två meter..."

Covid-19
2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."