Du är här

2019-03-18

Klimatstrejk!

Greta Tunberg höll tal på Mynttorget där hon sa, ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen”.

Förra sommaren bestämde sig Greta Thunberg, som då var 15 år, att inleda en skolstrejk utanför Riksdagshuset. Hon satt där varje dag fram till riksdagsvalet 9 september med en förhoppning om att alla i riksdagen ska agera i klimatfrågan. Nu sitter hon där varje fredag med avsikt att inte sluta förrän svenska politiker agerar i klimatfrågan och följer Parisavtalet.

Hennes initiativ har spridits till många delar av världen och har uppmärksammats av media. Hon har även inspirerat mig att agera och göra som hon och organisationen Fridays For Future. I fredags den 15 mars var det en global klimatdemonstration (Global Strike for Future) som hölls i flera delar av världen. Antalet deltagande orter var över 1 200 i 92 länder. En av orterna var Jakobsberg där jag bor. Det blygsamma antalet utanför kommunhuset var cirka 40 personer och endast en av dem var i skolåldern.

Tråkigt att det är så litet engagemang i vår kommun och i Sverige med tanke på att hundratusentals skolungdomar strejkade över hela världen för klimatet. På Sergels torg i Stockholm var det desto fler. Flera tusen hade samlats. Greta Tunberg höll tal på Mynttorget där hon sa, ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen”.

Så är det ju, som privatperson har vi ett ansvar att leva som vi lär och framförallt som politiker krävs det nu att börjar tala klarspråk till människor och anta en politik för omställning.   

Tiden rinner ifrån oss...

 

 

 

 

KÄLLA:

https://www.ekocentrum.se/events/global-strike-for-future/

http://klimatsverige.se/upprop-klimatmanifestation-global-strike-for-future-15-mars-2019/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLBXn0/greta-thunberg-ni-vet-vilka-ni-ar-som-skapat-den-har-krisen

Fler blogginlägg

En fin dag för hjärtat
2019-09-12

En fin dag för hjärtat

"Flera hundra djurvänner hade samlats för att marschera genom staden och gjorde sina röster hörda för de som ingen röst har."

Mitt nya liv
2019-08-21

Mitt nya liv

"Nelson har vi haft nu i knappt två och ett halvt år och han har gett mitt liv en ny mening."

Semester 2019
2019-07-24

Semester 2019

"Nu är semestern slut för i år. Fort går det, men skönt att komma tillbaka till rutiner igen..."