Du är här

2019-03-18

Klimatstrejk!

Greta Tunberg höll tal på Mynttorget där hon sa, ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen”.

Förra sommaren bestämde sig Greta Thunberg, som då var 15 år, att inleda en skolstrejk utanför Riksdagshuset. Hon satt där varje dag fram till riksdagsvalet 9 september med en förhoppning om att alla i riksdagen ska agera i klimatfrågan. Nu sitter hon där varje fredag med avsikt att inte sluta förrän svenska politiker agerar i klimatfrågan och följer Parisavtalet.

Hennes initiativ har spridits till många delar av världen och har uppmärksammats av media. Hon har även inspirerat mig att agera och göra som hon och organisationen Fridays For Future. I fredags den 15 mars var det en global klimatdemonstration (Global Strike for Future) som hölls i flera delar av världen. Antalet deltagande orter var över 1 200 i 92 länder. En av orterna var Jakobsberg där jag bor. Det blygsamma antalet utanför kommunhuset var cirka 40 personer och endast en av dem var i skolåldern.

Tråkigt att det är så litet engagemang i vår kommun och i Sverige med tanke på att hundratusentals skolungdomar strejkade över hela världen för klimatet. På Sergels torg i Stockholm var det desto fler. Flera tusen hade samlats. Greta Tunberg höll tal på Mynttorget där hon sa, ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen”.

Så är det ju, som privatperson har vi ett ansvar att leva som vi lär och framförallt som politiker krävs det nu att börjar tala klarspråk till människor och anta en politik för omställning.   

Tiden rinner ifrån oss...

 

 

 

 

KÄLLA:

https://www.ekocentrum.se/events/global-strike-for-future/

http://klimatsverige.se/upprop-klimatmanifestation-global-strike-for-future-15-mars-2019/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLBXn0/greta-thunberg-ni-vet-vilka-ni-ar-som-skapat-den-har-krisen

Fler blogginlägg

EU-val
2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

DEN STORA BILDEN
2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...

Earth hour 2019
2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."