Du är här

2019-12-18

Köpstopp

 "I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn."

Nu får det vara nog. Jag och två vänner har bestämt oss för köpstopp, ett shoppingfritt år under 2020. Ett helt år utan att slösurfa i webbutiker och vela mellan alternativ. Inga nya kläder, inga inredningsprylar, bara förbrukningsvaror får konsumeras.

Människans överkonsumtion leder till att skogar huggs ned, vatten förorenas, hav fylls av plast, växt- och djurarter utrotas och klimatförändringen förvärras. I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn.

I Sverige lever vi som om det fanns i snitt 4,2 jordklot. För ett antal år sedan beslutade jag mig för att inte vara en del av köttkonsumtionen, främst av etiska skäl men också på grund av klimatet. Jag flyger inte heller längre och gör andra mindre saker för att minska mina utsläpp (sopsorterar, handlar mycket ekologiskt o.s.v.), men överflödig konsumtion är en stor bov hos mig och något jag behöver förändra.

I helgen skickade en vän ett mejl med ett test från ”ClimateHero.se”. En tjänst som drivs av ett gäng miljömedvetna entreprenörer. De vill hjälpa planetens invånare att enkelt förstå sin klimatpåverkan och ta smarta steg för att minska den. Därför har de lanserat en klimatkalkylator som visar vad en har för klimatavtryck och det visade sig att jag lever som om det fanns drygt 2 jordklot (3,3 ton CO2e).

En klimatbov med andra ord! Jag förstod att det skulle vara så men kanske inte sååå stor bov…                        Det känns lite hemskt men en ögonöppnare som bara gör mig mer taggad och engagera till att göra mer för att minska mitt klimatavtryck under min tid på jorden.

Vi har inte många år på oss nu att ställa om till ett hållbart samhälle. Om vi ska lyckas måste det till kraftfulla politiska åtgärder. Lagar och ransoner tror jag är den rätta vägen. Med det sagt så menar jag inte att vi ska vara handlingsförlamade och bara vänta på politiska beslut, utan så länge kan du som individ göra det du kan. Även om en tycker att en gör mycket för planeten så är jag säker på att vi kan göra mer. En bra början är att beräkna sitt klimatavtryck och få tips på vad en kan göra annorlunda!

Källa:

https://www.naturskyddsforeningen.se/hallbar-konsumtion

https://climatehero.se/

 

Fler blogginlägg

Rallylydnad
2020-02-12

Rallylydnad

"Mitt tålamod är inte det bästa när det gäller mycket faktiskt och det är ju något Nelson tvingat mig träna på..."

Mitt 2019
2020-01-15

Mitt 2019

"Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur."

Överlevnad till varje pris
2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."