Du är här

2018-11-12

Meningen med livet

Självklart är det inte bara guld och gröna skogar nu men i det stora hela har mitt liv förändrats till något större...

Tänk att jag nu är 40 år… Svårt att ta in faktiskt. 30, var konstigt, men 40 är ännu konstigare. På många sätt. Främst är jag lite förvånad att jag lever. Inte bara för att jag drabbats av en neurologisk progressiva sjukdom, FA, som kan förkorta livet. Utan för allt det runt omkring som följer med sjukdomen och komplicerar. FA har jag nu behövt dela mitt liv med i 24 år. Det har inte varit helt enkelt. En jobbig start på livet med en dysfunktionell familjesituation plus sjukdom i tonåren, har lett till svåra tvångssyndrom, ångest och depression för mig. Mina tankar har varit svarta och tunga i långa perioder på ett sätt som varit svårt att hantera.

Så många gånger har jag känt att livet är övermäktigt och meningslöst. Jag har förtvivlat letat efter en mening med mitt liv utan att hitta den. Mitt eviga letande efter en mening, gjorde mig mer eller mindre galen. Tills att meningen, ”acceptera det du inte kan förändra, men förändra det du kan”, verkligen satte sig. Så smått började jag acceptera min situation vid 22 års ålder. Att vara obotligt sjuk, ständigt beroende av hjälp, och tron på att jag skulle få leva mitt liv ensam. Att aldrig hitta någon jag älskar och som älskar mig, och dessutom vill dela sitt liv med mig. Det får jag bara acceptera tänkte jag, det ingår i min lott. Det var inte lätt att acceptera och det gjorde jag väl inte helt heller.

Att mitt liv skulle få sig en ”extreme makeover” vid 28 års ålder, kändes och känns fortfarande overkligt. Självklart är det inte bara guld och gröna skogar nu men i det stora hela har mitt liv förändrats till något större. Större i den bemärkelsen att jag flyttat fokus till andra och annat och börjat agera istället för att, till största delen, grotta ner mig i mig själv på ett självdestruktivt sätt. Jag känner en stor tacksamhet för att jag träffat kärleken, att jag har ett jobb, att vår hund Nelson kommit in i mitt liv, att jag är beviljad personlig assistans osv. Men framförallt att jag lyckats finna sinnesro i mitt liv. Att jag orkat kämpa mig förbi de jobbigaste perioderna, för att nu i dag få uppleva ett annat liv.

Det som varit har satt sina spår.  Att ha levt med mörka tankar så länge, har gjort mig till den jag är i dag. En ganska allvarlig och eftertänksam person som har svårt för ytlighet. Jag är nog inte den lättaste människan att leva med, fast jag har lättare att leva med mig själv. För trotts allt så har det svarta tonat ut. Depressioner kommer och går men inte alls som förr.  

Fler blogginlägg

EU-val
2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

DEN STORA BILDEN
2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...

Earth hour 2019
2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."