Du är här

2019-01-07

Mitt 2018

"Att det pågår en global uppvärmning och att vi därmed får fler extrema väderhändelser är tydligt..."

Året 2018 har varit både bra och dåligt som de flesta år. Både allmänt och privat. Även i år har klimatförändringarna gjort sig påminda. Att det pågår en global uppvärmning och att vi därmed får fler extrema väderhändelser är tydligt. Sverige fick sig en påminnelse om detta med stora mängder snö i vintras, en häftig vårflod och en extrem sommarvärme som ledde till en lång torka med skogsbränder. Klimatfrågorna har tagit lite större plats i media, men alldeles för liten om ni frågar mig. Min klimatångest har existerat i, mer eller mindre, cirka 10 år nu men inte så att jag blir handlingsförlamad, tvärt om. Jag känner att det är min plikt att leva som jag lär för de unga, och kommande generationer.

I somras hände något fantastiskt som jag verkligen hoppas kan bidra till en förändring. 15-åriga Greta Thunberg beslutade sig för att inleda en skolstrejk utanför Riksdagshuset. Hon satt där varje dag fram till riksdagsvalet 9 september med en förhoppning om att alla i riksdagen ska agera i klimatfrågan. Nu sitter hon där varje fredag med avsikt att inte sluta förrän svenska politiker agerar i klimatfrågan och följer Parisavtalet. Hennes initiativ har spridits till många delar av världen och har uppmärksammats av media. Bland annat väcker Greta FN:s generalsekreterare António Guterres intresse. Hon har även deltagit i demonstrationer, till exempel i Rise for Climate utanför EU-parlamentet i Bryssel, samt på en klimatmarsch i Helsingfors och en i London. Hon ligger dessutom bakom kampanjen #jagstannarpåmarken som syftar till ett minskat flygande.

Förutom årets extremväder och Gretas engagemang, så var det vissa händelser som berörde mig extra mycket. Jag tänker bland annat på den tragiska dödskjutningen av poliser på 20-åriga Eric Torell som hade Downs syndrom. Det vedervärdiga mordet på 48-åriga EU-migranten Gheorge som begicks av en 16- och en 14-åring. Sveriges rekordlånga regeringsbildning som det ännu inte finns någon lösning på. Vi får se om det slutar med nyval och vad det i sådana fall leder till…

På det privata planet har året bestått av bland annat ny vänskap med en asylsökande familj från Afghanistan. Hundkurs med älskade Nelson, nya personliga assistenter, klimatdemonstrationer, bröllop i Hudiksvall och firande av min 40-års dag.  

Källa:

https://www.svt.se/vader/fran-snorekord-till-extremvarme-sa-var-vaderaret

https://www.metro.se/artikel/13-nyheter-vi-minns-fr%C3%A5n-2018

https://sv.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg

Fler blogginlägg

EU-val
2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

DEN STORA BILDEN
2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...

Earth hour 2019
2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."