Du är här

2020-01-15

Mitt 2019

"Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur."

Nu har vi gått in i 2020, visst låter det ”spacit”? Året 2019 har bjudit på bra och dåliga händelser, både privat och allmänt. Även i år har klimatförändringarna gjort sig påminda. Att det pågår en global uppvärmning och att vi därmed får fler extrema väderhändelser är tydligt. Jag tänker delvis på Australiens skogsbränder som pågår i skrivande stund. Hittills uppskattas att nästan en halv miljard djur har dött. Koalor, fåglar, kängurus och många andra djurarter. Närmare trettio människor har omkommit av brandrelaterade orsaker, och tusentals byggnader har brunnit ner till grunden. Sedan har vi ju  regnskogen i Amazonas också som står i brand… Det är så fruktansvärt!
 

Min idol, klimataktivisten Greta Thunberg, har varit på agendan även i år. Jag har följt henne genom instagram och media sedan hon blev uppmärksammad sommaren 2018. Från att sitta och skolstrejka för klimatet utanför Sveriges riksdag till att delta i demonstrationer och hålla tal runt om i världen. Träffat bland andra påven Franciskus och Barack Obama, seglat över Atlanten, fått olika priser och utmärkelser o.s.v. Det är stort! Kul att en ung tjej väckt sådan uppmärksamhet genom att leva som hon lär och sprida fakta.

Det var det hon och alla miljö- och klimatkämpar ville. Att människor ska lyssna på riktigt och ta klimathotet på allvar. Ett viktigt budskap som hon förmedlar från majoriteten av klimatforskare. Men att då så många fokuserar på helt irrelevanta saker som Gretas utseende, diagnos och hennes kända föräldrar, är otroligt irriterande. När hon höll tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid i december undvek hon avsiktligt att prata om känslor så det inte skulle ta fokus från innebörden i det hon vill säga.

Hon inledde sitt tal såhär: ”För ett och ett halvt år sedan talade jag inte med någon, om jag verkligen inte behövde det. Men sedan hittade jag en anledning till att tala. Efter det har jag hållit i många tal. Jag lärde mig att man ska inleda med något personligt eller emotionellt, som att ”vårt hus brinner”, ”jag vill att ni ska få panik” eller ”hur vågar ni?”. I dag ska jag inte göra det – för då är det dessa fraser som folk fokuserar på. De minns inte faktan eller anledningen till att jag säger dessa saker från början…”

Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur. Efter semestertiden så deltog jag i en djurrättsmarsch. Åtminstone en gång per år tar jag mig tid och försöker hitta ork till att tydligt visa mitt ställningstagande för samhället.  Det är viktigt för mig, jag får en ”kick” av gemenskapen och att få utlopp för mina känslor.  ”Ingen mer tortyr, inget mera blod. Djuren lider och nu har vi fått nog!” Skrek jag och min assistent i kör tillsammans med flera hundra andra djurvänner när vi marscherade genom ett regnigt Stockholm. Nelson, min hund, han som gett mig ny mening i livet. Har även tagit stort fokus. Jag vill vara en engagerad matte och det tar tid. Att samordna min assistans är också en sak som tar upp en del tid. Rent praktiskt är det ibland en utmaning men jag tänker framförallt på den mentala biten. Det är mycket som ska stämma och i år har det gjort just det. Vilket jag är oerhört tacksam för!

 

Källa:

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-thunbergs-tal-pa-klimatmotet-cop25-i-madrid/

https://www.expressen.se/nyheter/brandkaoset-det-ar-som-en-atombomb/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg

https://www.dn.se/nyheter/varlden/australien-evakuerar-popular-turisto-viltskotare-vagrar-lamna-djuren/

Fler blogginlägg

Mycket en vill
2020-04-15

Mycket en vill

 "Jag vill kramas, slippa tvätta händerna så mycket så huden börjar likna sandpapper. Slippa hålla avstånd och känna nervositet för att komma närmare än en till två meter..."

Covid-19
2020-03-30

Covid-19

"Jag kan inte låta bli att tänka på det tragikomiska i det här. Att jag tagit mig igenom en jobbig barndom, en jävlig tonår och ett evigt kämpande med en progressiv obotlig skitsjukdom som långsamt äter upp mig. Men som jag till slut accepterat och nu riskerar en att kanske stryka med av detta..."