Du är här

2021-02-10

Nedstämd

"Ibland vill jag bara skrika. Skrika mig hes av rädsla, oro och denna ständiga frustration..."

Depressionen kryper sig på. Jag orkar inte vänta längre på att vaccinet ska komma. Folkhälsomyndigheten antar att en kan börja vaccinera Fas 2 denna månad eller nästa. I den fasen ingår jag, på grund av min neurologiska sjukdom och att jag lever med personlig assistans. Läser en på Folkhälsomyndighetens sida på nätet nu så står neurologisk sjukdom på tredje plats som riskgrupp för allvarlig sjukdom. ”Vissa grupper kan få svårare symtom om de blir smittade med covid-19. De kan till exempel få lunginflammation och andningsbesvär… större risk för allvarlig sjukdom och död...” Jo, jo, det låter ju bra...

Den här vetskapen har jag gått med nu i nästan ett år och det äter upp mig. Jag försöker tänka positivt, att jag och nära och kära kring mig är försiktiga och följer Folkhälsomyndighetens råd, så det borde vara lugnt. Men risken finns ju alltid, så är det ju. Om oturen är framme och jag blir allvarligt sjuk så vet jag att min grundsjukdom, Friedreichs Ataxi, skulle bli sämre snabbare. Det har hänt förut, till exempel när jag fick influensan i mina yngre dagar. Det är kämpigt nog som det är just nu med sjukdomstillståndet och att jag blir sämre är ju fakta. Men, snälla, inte så snabbt. Ibland vill jag bara skrika. Skrika mig hes av rädsla, oro och denna ständiga frustration jag känner av att inte kunna leva mitt liv fullt ut. Trots allt går dagarna och det enda som finns att göra är att försöka acceptera situationen som alla vi befinner oss i.

Jag läser ganska många böcker, kanske mer nu än innan Coronan. Just nu läser jag självbiografin, Jag kan ha fel, av Björn Lindeblad. Han berättar om sitt liv som buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. I slutet av boken får en läsa om att Björn diagnosticerades med den obotliga sjukdomen ALS 2018. Det var en lättläst bok som innehåller mycket klokhet och livsvisdom. Jag var tvungen att lägga ner boken ibland och fundera och verkligen ta in det jag just läst. En bok som gav mig lugn och värme. Livet som munk har lärt honom mycket och det delar han med sig av på ett ödmjukt sätt.

 

 

 

 

Källa:

https://www.bokus.com/bok/9789178871865/jag-kan-ha-fel-och-andra-visdomar-fran-mitt-liv-som-buddhistmunk/#customer-reviews

Fler blogginlägg

2021-06-02

"Vanlig vardag"

"Äntligen har jag och Nelson börjat gå på hundkurs igen. Det är bland det roligaste jag vet, men jag har inte vågat mig iväg nu på över ett år på grund av smittorisk..."

Våga sig ut
2021-04-28

Våga sig ut

"Jag bokade en färdtjänst trots pandemin och övertalade mig själv att se detta som något slags äventyr. Lämna huset och se någonting annat för en stund, kanske till och med ta en fika..."

Ångestfri?
2021-03-11

Ångestfri?

"Jag känner att livet sakta kommer tillbaka nu. Att jag snart vågar börja leva lite. Jag har en massa planer men som jag får skynda långsamt med..."