Du är här

2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."

Jag läser nu boken Tatueraren i Auschwitz och där pratar vi överlevnadsinstinkt. Vi får följa 24-årige Lale i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, med början år 1942.  Jag har läst och sett mycket om Förintelsen men den här boken har berört mig på ett speciellt sätt, en får komma så nära. Nära tankar och känslor.

Lales uppgift i lägret är att tatuera sina, enligt nazisterna, arbetsföra medfångar som inte direkt ska gasas ihjäl. En dag när han tittar upp på den som är näst på tur att tatueras, möter han en ung kvinnas blick. Deras blickar möts många gånger till i lägret när de träffas korta stunder i smyg. De blir förälskade och Lale bestämmer sig för att inte bara överleva koncentrationslägrets omänskliga förhållanden själv…

Omkring 6 miljoner judar dödades av Nazityskland under perioden kring andra världskriget, 1939-1945.  Även andra grupper mördades, så som romer, homosexuella, personer med funktionsnedsättning och så vidare. Totala antalet offer för Förintelsen slutade på mellan 11 och 17 miljoner människor.

Det är obegripligt att denna grymma, grymma organiserade utrotning kunde inträffa och det är ju inte det enda folkmord genom tiderna och troligen inte det sista. Människan är en grym art.

 

Källa:

https://www.bokus.com/bok/9789188107763/tatueraren-i-auschwitz/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen#F%C3%B6rintelsel%C3%A4ger

Fler blogginlägg

Rykten
2020-08-10

Rykten

Alla rykten gjorde ont och kändes fruktansvärt förnedrande.

Hemlig slav
2020-06-09

Hemlig slav

"Det är så skrämmande hur vidriga en del människor kan bli och så empatilösa. Olika personlighetsstörningar är inte så ovanligt men det är ovanligt att det ter sig så extrema, i detta fall kidnapparen och hans anhöriga."