Du är här

2019-11-14

Överlevnad till varje pris

"Överlevnad är en stark instinkt hos de flesta människor. Hur mycket smärta, ångest, ja ett rent helvete en människa kan uthärda är för mig ofattbart."

Jag läser nu boken Tatueraren i Auschwitz och där pratar vi överlevnadsinstinkt. Vi får följa 24-årige Lale i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, med början år 1942.  Jag har läst och sett mycket om Förintelsen men den här boken har berört mig på ett speciellt sätt, en får komma så nära. Nära tankar och känslor.

Lales uppgift i lägret är att tatuera sina, enligt nazisterna, arbetsföra medfångar som inte direkt ska gasas ihjäl. En dag när han tittar upp på den som är näst på tur att tatueras, möter han en ung kvinnas blick. Deras blickar möts många gånger till i lägret när de träffas korta stunder i smyg. De blir förälskade och Lale bestämmer sig för att inte bara överleva koncentrationslägrets omänskliga förhållanden själv…

Omkring 6 miljoner judar dödades av Nazityskland under perioden kring andra världskriget, 1939-1945.  Även andra grupper mördades, så som romer, homosexuella, personer med funktionsnedsättning och så vidare. Totala antalet offer för Förintelsen slutade på mellan 11 och 17 miljoner människor.

Det är obegripligt att denna grymma, grymma organiserade utrotning kunde inträffa och det är ju inte det enda folkmord genom tiderna och troligen inte det sista. Människan är en grym art.

 

Källa:

https://www.bokus.com/bok/9789188107763/tatueraren-i-auschwitz/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen#F%C3%B6rintelsel%C3%A4ger

Fler blogginlägg

Rallylydnad
2020-02-12

Rallylydnad

"Mitt tålamod är inte det bästa när det gäller mycket faktiskt och det är ju något Nelson tvingat mig träna på..."

Mitt 2019
2020-01-15

Mitt 2019

"Året har innefattat mycket klimat- och miljö för mig eftersom det är mitt stora intresse. Det jag brinner lite extra för inom ämnet är djur."

Köpstopp
2019-12-18

Köpstopp

 "I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn."