Du är här

2018-12-12

Scener ur hjärtat

"Malena lever som hon lär och det gör boken extra bra och hamnar högt  på min topp tio lista..."

Jag älskar självbiografier. Just nu läser jag en bok av artisten Malena Ernman och hennes man Svante Thunberg, Scener ur hjärtat.

Boken handlar om deras vardag och kampen för hjälp från samhället när deras två döttrar lever med diagnoser. Scener ur hjärtat handlar också om vår planet som kippar efter andan på grund av vår ohållbara livsstil.

Jag har läst många bra självbiografier men känt ibland att något saknas. Det viktigaste, klimatet, som borde engagera oss alla. Men denna bok tar upp det på ett tydligt sätt. Malena lever som hon lär och det gör boken extra bra och hamnar högt  på min topp tio lista.

Ena dottern till Malena och Svante heter Greta och är 15 år. Hon beslutade sig i somras för att inleda en skolstrejk utanför Riksdagshuset. Hon satt där varje dag fram till riksdagsvalet 9 september med förhoppning om att alla i riksdagen ska agera i klimatfrågan.

Nu sitter hon där varje fredag med avsikt att inte sluta förrän svenska politiker agerar i klimatfrågan och följer Parisavtalet. Vilken tjej!

I slutet av oktober höll klimataktivisten Greta ett tal på uppstartsmötet för rörelsen Extinction Rebellion i London. Här nedan kan du läsa delar av talet.

”När jag var omkring åtta år gammal hörde jag för första gången talas om det som kallades klimatförändringar, eller global uppvärmning. Tydligen var det något som vi människor hade orsakat genom vårt sätt att leva. Jag blev uppmanad att släcka lamporna för att spara energi och återvinna papper för att snåla med resurserna.

Jag kommer ihåg att jag tyckte det vara väldigt märkligt att vi människor, som är en art av många, var kapabla att förändra hela jordens klimat. Om det stämde borde vi inte prata om något annat.

Så fort du slagit på en tv eller en radio borde alla program ha handlat om klimathotet. Precis som om det pågick ett världskrig. Men ingen pratade om det.

Om användandet av fossila bränslen var så farliga att de hotar vår existens – hur kan vi då låta allt fortgå som vanligt? Hur kan det fortfarande vara tillåtet? För mig gick det inte ihop. Det kändes overkligt.

Jag har Aspergers syndrom och för mig är nästan allting svart eller vitt. På många sätt är vi autister de normala och ni andra konstiga. Ni pratar om att klimatförändringarna är ett existentiellt hot och den viktigaste frågan. Men ändå fortsätter allt som vanligt.

Om vi ska sluta släppa ut växthusgaser måste vi alla ändra vårt sätt att leva och upphöra med utsläppen. För mig är det svart eller vitt. När det kommer till överlevnad finns det inga gråzoner. Antingen överlever vår civilisation eller så gör den det inte. Vi måste ändra oss. 

Länder som Sverige och Storbritannien måste börja reducera utsläppen med minst 15 procent per år om vi ska nå under målet på två grader i medeltemperaturökning. Nu säger FN:s klimatpanel att vi måste sikta på 1,5 grad. Vi kan bara fantisera om vad det innebär. Klimatfrågan borde vara högst på beslutsfattarnas och mediernas agenda. Men det är nästan helt tyst.

…Så varför ökar våra utsläpp? Ägnar vi oss åt medveten massutrotning? Är vi onda? Nej, naturligtvis inte. De flesta agerar som de gör för att de inte känner till konsekvenserna av våra handlingar eller vet hur bråttom det är att vi agerar. Ingen agerar som att vi befinner oss i en kris. Till och med de grönaste politikerna flyger runt jorden, äter kött och mejeriprodukter.

Om jag blir 100 år gammal kommer jag vara vid liv år 2103. När ni tänker på framtiden är det få som kan föreställa sig världen efter 2050, men då har jag bara levt halva mitt liv. Vad händer sen?

År 2078 fyller jag 75 år. Hur vi agerar nu kommer påverka hela mitt, mina barn och barnbarns liv.

När skolan började i augusti i år ansåg jag att det fick vara nog. Jag satte mig utanför Sveriges riksdag och skolstrejkade för klimatet. En del ansåg att jag borde vara i skolan i stället. Andra tyckte att jag borde bli klimatforskare för hitta en ”lösning på klimatkrisen”. Men vi har redan tillräckliga fakta för att lösa klimatfrågan. Allt vi behöver göra är att vakna upp och ställa om.

Varför ska jag studera inför en framtid som inte finns? Vad är det för mening att lära sig fakta när våra politiker och vårt samhälle ignorerar vetenskapen?

Många säger att Sverige är ett litet land och att vad vi gör inte spelar någon roll. Men om några skolelever kan bli en världsnyhet bara för att vi skolkade från skolan i några dagar – tänk vad vi kan åstadkomma om vi alla arbetar tillsammans…”

Jag har några kända människor jag ser upp till. En av dem är miljöaktivisten Paul Watson. Han grundade miljöorganisationen Sea Shepherd som framförallt kämpar för att stoppa den japanska valfångsten i Antarktiska oceanen. Nu är definitivt Greta Thunberg en annan jag beundrar!

 

KÄLLA:

https://www.bokus.com/bok/9789177951117/scener-ur-hjartat/
https://www.etc.se/klimat/gretas-brandtal-i-london-det-ar-dags-att-gora-uppror
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sea_Shepherd_Conservation_Society
https://sv.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg

Fler blogginlägg

EU-val
2019-05-20

EU-val

"Kalla mig gärna PK, men vissa saker har jag svårt att skratta åt, till exempel klimathotet."

DEN STORA BILDEN
2019-04-30

DEN STORA BILDEN

I biografin säger hon att “Eat är min bebis”. Medan andra vill leva vidare för sina barn, så vill Gunhild leva för sin stiftelse och miljö- och hälsofrågorna...

Earth hour 2019
2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."