Du är här

2019-10-08

Sju dagar kvar att leva

"Boken är verkligen rik på fakta och oerhört tragisk. En bok alla borde läsa, oavsett om en är för eller emot dödsstraff."

2014 gav journalisten, författaren och SVT:s USA-korrespondent, Carina Bergfeldt, ut boken ”Sju dagar kvar att leva”.  2019 gavs den ut på nytt som ljudboksserie och då fick jag upp ögonen för den. Jag läser bara självbiografier och faktaböcker, så när jag hörde att denna bok fanns så skyndade jag mig till biblioteket för att låna den. Boken som fanns inne var i ”storstil”, vilket innebär att texten är 50 % större än i en vanlig bok. Jag har aldrig läst en sådan bok förut och visste faktiskt inte att det fanns böcker tryckta med större stil, vilket är jättebra ju!

När en har sjukdomen FA, som jag har, så är ett av många andra problem att en också drabbas av nystagmus, ”ögondarrningar”.  Det beror på att koordinationen av musklerna som styr ögonrörelserna försämras. Jag har svårt att snabbt hitta fokus helt enkelt, så det är nog inte sista gången jag lånar en bok med ”storstil”.

 ”Sju dagar kvar att leva” är en välskriven och stark berättelse.  Boken börjar med att författarinnan träffar 41-årige Vaughn Ross, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Han är dömd till döden för ett dubbelmord. Nu när han suttit fängslad i över tio år och väntat på att bli mördad av delstaten Texas i USA, så har han bara sju dagar kvar i livet.

Hon träffar också kriminalteknikern som hade hand om det här fallet, de anhöriga till offren och många fler. Inte bara i detta fall, utan även andra som på olika sätt påverkats av avrättningarna i USA. Hon får insyn i hur liv slås i spillror av ett orättvist och omänskligt rättssystem.

Jag väljer att betona att Vaughn Ross väntar på att bli ”mördad”, inte ”avrättad”, som låter mer lagligt. För som enskild person får du ju inte mörda någon, men som delstat är det helt okej… Enligt mig är det helt ologiskt.

Boken är verkligen rik på fakta och oerhört tragisk. En bok alla borde läsa, oavsett om en är för eller emot dödsstraff.

KÄLLA:

http://www.norstedts.se/forfattare/119875-carina-bergfeldt

https://www.adlibris.com/se/bok/sju-dagar-kvar-att-leva-en-berattelse-om-brott-och-dodsstraff-9789113093710?gclid=EAIaIQobChMIv7-W4db45AIVSqWaCh2h1g-_EAQYASABEgIMwvD_BwE

http://www.bota-fa.se/om-fa/sjukv%C3%A5rdskontakter/%C3%B6gonspecialist-24689384

 

Fler blogginlägg

En fin dag för hjärtat
2019-09-12

En fin dag för hjärtat

"Flera hundra djurvänner hade samlats för att marschera genom staden och gjorde sina röster hörda för de som ingen röst har."

Mitt nya liv
2019-08-21

Mitt nya liv

"Nelson har vi haft nu i knappt två och ett halvt år och han har gett mitt liv en ny mening."

Semester 2019
2019-07-24

Semester 2019

"Nu är semestern slut för i år. Fort går det, men skönt att komma tillbaka till rutiner igen..."